Reservi

Kertausharjoitukset


Kertausharjoitusten tarkoitus on pitää yllä reserviläisten sotilastaitoja. Niihin osallistuminen käskettäessä on pakollista, mutta harjoituksesta voi saada vapautuksen mikäli siihen on riittävät perusteet.

Kertausharjoitusvelvoite on upseereilla ja aliupseereilla 100 päivää, erikoiskoulutetulla miehistöllä 75 päivää, ja muulla miehistöllä 40 päivää. Käytännössä kertausharjoituksia ei monessakaan tapauksessa ole läheskään näin paljon. Suurta osaa reserviläisistä ei nykyisin kutsuta kertaamaan lainkaan

Reservin ylennysten yhtenä ehtona on sotilasarvosta riippuen tietty määrä kertausharjoituspäiviä ja vähintään viisi vuotta edellisestä ylennyksestä. Ylennys ei kuitenkaan ole automaattinen, vaikka ehdot täyttyisivätkin.

Suoritetut kertausharjoitukset merkitään Puolustusvoimien rekisteriin ja mahdollisesti myös sotilaspassiin.

Pakollisten kertausharjoitusten lisäksi reserviläiset voivat palvella myös vapaaehtoisissa harjoituksissa.



Vapaaehtoiset harjoitukset


Vapaaehtoiset harjoitukset ovat Puolustusvoimien johtamia harjoituksia, joihin osallistuminen on vapaaehtoista ja joista maksetaan päivärahaa, mutta ei makseta reserviläispalkkaa. Nämä kuitenkin kartuttavat kertausharjoitusvuorokausia.

 Harjoitukseen osallistuvan tulee huomioida että harjoituksen aikana häntä koskevat samat lait ja asetukset kuin ketä tahansa sotilasta, pois lukien tietyt rangaistusmenettelyt.




Reservin ylennykset


Reservin ylennykset perustuvat saatuun koulutukseen sekä sodan ajan tehtävään, sijoitukseen ja sopivuuteen. Ylennys ei ole automaatio, vaikka minimimäärä kertausharjoituspäiviä ja edellisestä ylennyksestä kulunut aika mahdollistaisivatkin ylennyksen.
Edellisestä ylennyksestä on oltava kulunut vähintään viisi vuotta. Upseeriylennyksissä vähimmäisaika pitenee, mitä korkeammasta sotilasarvosta on kyse.
Miehistöön kuuluvia voidaan ylentää kertausharjoitusten yhteydessä.

SOTILASARVO                                        KERTAUSHARJOITUSVUOROKAUDET
korpraali / ylimatruusi
1 vrk
alikersantti
7 vrk
kersantti
res-au, 10 vrk
ylikersantti
res-au, 20 vrk (varusmieskers 10 vrk)
vääpeli / pursimies
res-au, 40 vrk (varusmieskers 30 vrk)
ylivääpeli / ylipursimies
50 vrk (varusmieskers 40 vrk)
sotilasmestari
res-au
vänrikki / aliluutnantti
res-ups
luutnantti
res-ups, 10 vrk
yliluutnantti
res-ups, 30 vrk
kapteeni / kapteeniluutnantti
res-ups, 60 vrk
majuri / komentajakapteeni
res-ups
everstiluutnantti / komentaja
kuten edellä, vain erikoistapauksena


Rauhanturvaajaksi

Rauhanturvaajien palvelussuhde kestää 6 tai12 kuukautta kerrallaan. Palvelus tapahtuu pääsääntöisesti omalla reservin sotilasarvolla. Rauhanturvaajaksi voi hakeutua varusmiespalveluksensa hyvin suorittanut reserviläinen tai puolustusvoimien palkattuun henkilöstöön kuuluva henkilö. Lääkäriksi ja muutemiin muihin erikoistehtäviin voi hakeutua myös ilman sotilaskoulutusta. 

Osoitteesta www.rauhanturvaajaksi.fi löytyy tarkempia tietoja pääsyvaatimuksista ja hakemisesta